de l'horta estant

dimarts, 20 d’abril de 2010

Vandalisme amb bula


L'escola La Masia (Museros, l'Horta Nord) ha aparegut -una vegada més- plena de pintades amenaçadores. Diuen coses tan edificants com ara "Catalanistes esteu morts", i tenen la signatura GAV, acompanyada de l'adreça web: valenciafreedom.com

En aquesta web, tant si selecciones l'opció representada per una bandereta espanyola, com si tries l'opció de la senyera coronada, apareix un text escrit íntegrament en castellà que diu "Juan García Sentandreu, Presidente del partido político valencianista Coalicio (sic) Valenciana  ha emitido esta mañana un comunicado en el que se muestra frontalmente en desacuerdo con el Gobierno del Partido Popular de Francisco Camps por aprobar las emisiones de la televisión catalana TV3 en la Comunidad Valenciana"

Durant els últims anys, una gran quantitat d'actes vandàlics del mateix estil, que sovint incloïen el trencament de vidres a pedrades, s'han produït contra la mateixa escola. En totes, les ocasions la direcció de l'escola ha actuat, d'acord amb el seu deure cívic, i ho ha posat en coneixement de la policia. La pregunta que sorgeix ara mateix és si la policia, i les autoritats que en són responsables, actua també d'acord amb els seus deures, i pren les mesures necessàries per a evitar la repetició dels fets. 

Recordem que els esforçats perpetradors d'aquests actes vandàlics actuen moguts per la intenció d'atemorir escolars que tenen entre tres i catorze anys. S'ha de ser molt valent per atrevir-se a tant! És cert que en algunes ocasions pot ser difícil localitzar els autors d'una pintada. Ara bé, no ho deu ser tant, quan hi ha una signatura, i fins i tot una adreça web que facilita tota classe d'informació respecte als autors.

D'altra banda, els individus que formen part del GAV, un grup que ja es va destacar pels atacs de caràcter feixista contra organitzacions valencianistes, en dècades passades, són ben fàcilment identificables. Mai no els trobareu fent una queixa (molt menys una pintada) en algun dels molts  establiments que discriminen la llengua dels valencians, i ho fan tot absolutament en castellà. Per contra, solen atacar establiments, institucions i persones que treballen per la dignificació del valencià, o que -senzillament- l'utilitzen com a llengua habitual. Solen lluir camisetes amb missatges racistes, feixistes o antidemocràtics, i parlen sempre en castellà.  Segurament, no cal emular Sherlock Holmes per a trobar personatges tan singulars i tan ben identificats. 

Contemplant les parets violentades de l'escola, em venia al cap que m'agradaria molt saber què passaria si, en una de les escoles -privades o concertades- que treballen intensament per la castellanització dels escolars valencians, i donen al valencià el mateix tractament que a qualsevol llengua estrangera, apareguera un dia una pintada de l'estil de "Castellanistes, esteu morts", signada per algun grup d'activistes d'esquerres. Es limitaria la policia a fotografiar l'escenari? No detindrien ningú, ni clausurarien cap pàgina web?

En definitiva, la pregunta és: com és possible que en una societat que sovint presumeix de ser democràtica, la violència quede sistemàticament sense resposta, a condició que es tracte -això sí- de violència espanyolista d'extrema dreta?